Мая е дванадесетгодишно момиче от света на хората, което живее при своите родители.  Тъй като майка й и баща й са заети с работа, основно бабата и дядото се грижат за нея.

Никой от тях не предполагал, че тяхната напълно нормална дъщеря се била родила с необичайна сила. Силата й се изразявала в това, че разбирала и приемала хората, усещала животните и растенията и им помагала, доколкото може. Но Мая нямала изградени предпазни защити срещу злите сили. Когато те видели нейната красива и нежна светлина, веднага я превзели. От този момент нататък Мая загубила веселието си, започнала все повече да се изолира, сънищата й станали страшни, връхлитали я безпричинна мъка и страдание. Така душата на момичето водеше битки, за да си възвърне хубавото състояние, но поради липсата на знания и умения, нещата не се оправяха. Напротив – ставаха все по – лоши и по – лоши.

Когато Мая получава предупреждение за изключване от елитното училище, в което учи, родителите й разбрат, че се случва нещо сериозно. Те веднага тръгнат да търсят решение и установат, че неувереността и страховете ѝ са породени от постоянно проявяващите се кошмари. В сънищата й ужасяващи тъмни сили я нападат и изпиват енергията и желанието й за живот. Родителите ѝ се опитат с различни начини да помогнат на детето си да превъзмогне страховете, но безуспешно.

По случайност те срещнат светлата магьосница Елеонор, която предлага на момичето да се отправят на вълнуващо пътешествие през трите магически свят – Първия, Втория и Третия в търсене на Дървото на живота. То можело да изпълни желанието ѝ и да ѝ помогне да пребори страховете си. 

Мая